Regeringsförklaring 2022 2026
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har enats om en riktning för Sundsvall de kommande fyra åren. Sundsvall befinner sig i en spännande tid där vi står inför både nya utmaningar och möjligheter. Vikten av ett stabilt ledarskap är viktigt för att fortsätta utveckla Sundsvall. Vi tror på Sundsvall och har därför enats om en gemensam politisk plattform som syftar till att fortsätta utveckla Sundsvall. Detta redovisades vid kommunfullmäktige måndag 31 oktober.
Utgångspunkten för vår politik är det förslag till Mål- och resursplan som vi presenterade i juni. Utöver det har vi enats om ytterligare 37 punkter där vi har tagit hänsyn till respektive partis förslag till valprogram. Våra huvudprioriteringar är 5000 nya jobb till 2030, klimatneutralitet och ett Sundsvall som håller ihop. Det är Sundsvalls väg framåt.
5000 nya jobb 2030
Vi har höga politiska ambitioner och målet är 5 000 nya jobb till 2030. För att lyckas med det behöver Sundsvall göra en förflyttning från ett relativt lagom-läge, där vi är relativt anonymt med lite av allt, till att ta en tydlig position präglad av stark utveckling och framtidstro.
Sundsvall behöver axla det regionala ledarskapet och med det lyfta länets övriga kommuner. Sundsvall ska visa vägen och vara drivande i kommunernas gemensamma utveckling. Infrastruktur, näringslivssatsningar, kunskap, kultur och sammanhållning är vägen framåt.
Politiken eller kommunen skapar inga jobb men vi ska skapa förutsättningar för fler jobb. Både genom fler etableringar men också för befintliga företag att växa och utvecklas. Vi har påbörjat arbetet med att förbättra kommunens näringslivsklimat, men mer behöver göras; kommunens näringslivspolitiska program behöver uppdateras för att bli mer spetsigare och få större genomslag i hela kommunorganisationen. Företagens ärenden ska prioriteras och samtliga förvaltningar och bolag ska vara serviceinriktade, bjuda in till dialog, arbeta proaktivt och korta handläggningstiderna för tillståndsärenden. Organiseringen av kommunens näringslivsarbete behöver förändras.
En av Sundsvalls styrkor är vår branschbredd. Vi är en industristad, vi är starka inom IT, bank, pension och försäkring. Vi har en bra mix mellan stora och små företag. Vi satsar också offensivt på besöksnäringen bland annat genom Sveriges just nu största cykelsatsning som sker på Södra berget. Här vill vi förstås se fler besökare men vi har också ett tydligt mål att det ska leda till privata etableringar som stärker den satsning vi gör från kommunalt håll.
Många företag vittnar om svårigheter med att rekrytera anställda med rätt kompetens. Vi behöver därför prioritera arbetet med såväl kompetensförsörjning som kompetensrekrytering. Samverkan mellan skola, vuxenutbildning, Mittuniversitetet och näringslivet ska stärkas.
Vi kommer fortsätta arbetet tillsammans med övriga kommuner i regionen med att skapa förutsättningar för gröna industrietableringar i vår region, men Sundsvall behöver också ett tydligt fokus på utbildning, forskning, kultur, fritid och innovationer. Vi är regionens urbana nav och universitetsstad som ska erbjuda spännande och kreativa miljöer och som skapar en positiv befolkningsutveckling. Människor ska välja och vilja bo i Sundsvall. Ett särskilt fokus ska vara på unga vuxna.
Vi behöver öka tillgången till verksamhetsmark som vi kan utveckla och erbjuda intresserade företag. Vi ska samarbeta inom regionen för att tillsammans med andra öka möjligheten för stora etableringar som gör att antalet arbeten ökar i hela regionen.
En förutsättning för att fler ska kunna bo och arbeta i Sundsvall är att det finns en god tillgång till attraktiva boenden. Vi behöver fler detaljplaner för bostäder i attraktiva lägen, med särskilt fokus på småhus i hela kommunen. Vi behöver även fortsätta utveckla infrastrukturen och påverka staten att investera i vår region.
Högst upp på prioriteringslistan är utbyggnaden av Ostkustbanan, vilken skapar helt andra förutsättningar för regionen att växa och utvecklas. Vi ser också Mittstråket som ett prioriterat område för regionen.
Sundsvall kommer under nästa år fira 400 år. I samband med det vill vi genomföra en omfattande framtidsspaning tillsammans med näringsliv och föreningsliv där vi tillsammans pekar ut Sundsvalls riktning fram till 2050. Vad kännetecknar framtidens Sundsvall? Hur planerar vi staden för kommande generationer? Inom vilka branscher jobbar vi och i vilka miljöer vill vi bo och verka? Vi ska tillsammans planera och bygga en hållbar stad som präglas av stark utveckling och framtidstro.
Ett Sundsvall som håller ihop
Vi vill se ett Sundsvall som håller ihop och skapar möjligheter för varje individ att utvecklas och nå sin fulla potential. Dina möjligheter i livet ska inte avgöras av din bakgrund. Sundsvall växer och den tillväxt som skapas måste inkludera fler. Därför måste levnadsvillkoren förbättras för fler Sundsvallsbor. Fler ska komma i arbete, skolresultaten ska förbättras och kommunens prioriterade bostadsområden ska lyftas. Hela Sundsvall ska vara levande, tryggt och attraktivt. Inget bostadsområde och ingen sundsvallsbo ska lämnas efter.
Sundsvall behöver ta tillvara på människors förmågor och styrkor, både genom stöttning och höga förväntningar. Den enskilt viktigaste insatsen för att stärka Sundsvall handlar om att möjliggöra för fler att få ett jobb. Det skapar självständighet, förbättrad ekonomi och socialt sammanhang. Vi behöver därför motverka långtidsarbetslöshet genom insatser som skiftar försörjningsstöd mot arbete, utbildningsinsatser och språkträning. Kommunens arbete anpassas efter individens behov då vägen till arbete och sysselsättning ser olika ut för alla. Vi vill se ett utökat samarbete med såväl näringsliv som civilsamhälle för att fler ska komma in på arbetsmarknaden och kunna erbjuda varierande arbetsuppgifter och arbetsplatser.
Skolresultaten behöver förbättras för att möjliggöra för fler unga att uppfylla sina drömmar, oavsett om det innebär jobb eller högre utbildning. Det krävs flera olika insatser för att nå dit. Vi vill stärka läsningen i lågstadiet, genom bland annat lovskola och intensivläsning, för att inget barn ska lämna lågstadiet utan att kunna läsa. Vi vill se en ny resursfördelningsmodell i grundskolan där de enskilda elevernas socioekonomiska förutsättningar ska vara mer styrande. Skolan och socialtjänsten behöver gemensamt arbeta mot problematisk skolfrånvaro och elevhälsan ska stärkas genom fler skolkuratorer. Den kommunala skolan behöver synliggöras och profileras, och en målsättning om att öka andelen elever som väljer den kommunala skolan ska införas för att främja en kulturförändring.
Tillsammans med näringslivet, civilsamhället och medborgare kraftsamlar kommunen för att utveckla några prioriterade bostadsområden. Vi vet att förutsättningarna ser olika ut och därför behöver vi arbeta för ökad kommunal närvaro, förbättrad utemiljö och stärkta möjligheter till mötesplatser och en aktiv fritid. Detta är en central del i vårt arbete med att skapa ett Sundsvall som håller ihop och utjämna skillnader i levnadsvillkor.
Sundsvall är en trygg kommun, men vi prioriterar fortsatt arbetet med att alla, såväl kvinnor som män, ska känna trygghet och framtidstro. Den politiska majoriten har två övergripande prioriteringar för trygghetsarbetet. Stoppa mäns våld mot kvinnor och bryta nyrekryteringen till kriminalitet. Den beslutade nollvisionen mot mäns våld mot kvinnor ska omsättas i praktiken genom fler åtgärder. Trygghetsskapande åtgärder, i nära dialog med polisen, civilsamhället och näringslivet, ska fortsätta genomföras. Barn och unga i riskzon ska fångas upp tidigt genom fler förebyggande insatser, stärkt samarbete runt den enskilde och en utvecklad första linjens socialtjänst i bostadsområdena.
För de Sundsvallsbor som befinner sig i hemlöshet eller missbruk ska särskilda insatser genomföras. Slink In fortsätter att utvecklas som lågtröskelverksamhet, i kombination med motiverande och uppsökande insatser, och kommunens arbete med skademinimering stärks. En handlingsplan med syfte att minska narkotikadödligheten tas fram tillsammans med Region Västernorrland.
Klimatneutralt Sundsvall
Klimatet är vår tids ödesfråga och vi har satt det ambitiösa målet att Sundsvalls kommun ska vara klimatneutralt till 2030. Med denna målsättning visar vi att vi tar klimatförändringarna på allvar och är redo att ta vårt ansvar för att både de nationella och de internationella åtagandena efterlevs.
Nettoutsläppen av växthusgaser ska vara lika med noll. Därför måste vi arbeta aktivt med att både minska våra koldioxidutsläpp från vår konsumtion, energiförbrukning och avfallsproduktion, men även skapa kolsänkor för att kompensera för utsläppskällor som vi inte kan påverka.
För att uppnå målet att bli klimatneutrala 2030 behöver vi arbeta aktivt med de prioriterade fokusområdena i klimat- och energiplanen. I varje beslut ska hänsyn tas till klimatet och hänsyn till vad som blir bäst på kort och på lång sikt ska vägas in. Det behöver göras av både förvaltningarna och politiken och därför behöver kompetensen på området stärkas.
Vi vill se en klimatomställning med stark folklig förankring. Därför vill vi att klimatet och jobben går hand i hand. Vi vill att Sundsvallsregionen ska vara med och skapa värden som både bidrar till klimatomställningen och samtidigt leder till att nya jobb växer fram.
Sundsvall behöver fortsätta vara en del av energiomställningen, det är inte minst viktigt för att kunna vara med och konkurrera om nya, gröna jobb inom industrin. Därför är den politiska majoriteten positiv till en fortsatt utbyggnad av vindkraft i Sundsvall. Det är dock viktigt att utbyggnaden sker med stor hänsyn till natur- och kulturvärden, rekreation, turism och inte minst de som bor i närheten av vindkraftsverken.
Sundsvalls kommuns egna verksamheter ska bidra till den gröna energiomställningen. Vi vill att kommunkoncernen, där det är möjligt och effektivt ur energisynpunkt, skyndsamt ska installera solceller och bidra till den gröna elproduktionen samtidigt som vi blir mindre sårbara för förändringar i elpriser.
Vi vill att fler ska resa klimatsmart och därför måste kollektivtrafiken bli mer attraktiv. Ett uppsökande arbete ska ske mot större arbetsplatser i syfte att bussen ska bli första valet. I det arbetet behöver vi titta på turtäthet, tillgänglighet och pris, men också hur vi når ut med information om t.ex. pendlarparkeringar och hur vi kan möjliggöra för fler bilpooler. Kollektivtrafikens konkurrenskraft behöver stärkas och vi vill därför utreda vilka vägar i Sundsvall som skulle vara lämpliga att förses med bussfiler. Kollektivtrafiken ska även fortsatt vara fossilfri.
För ett växande Sundsvall är ett hållbart byggande en viktig aspekt. Vi vill se ett ökat byggande av trä i Sundsvall, dels för att trä är ett hållbart material, men även för att skapa kolsänkor och bidra till fler jobb lokalt och regionalt.
Vi behöver en hållbar klimatanpassning av vår stad. Sundsvall behöver utveckla den blågröna infrastrukturen och integrera t.ex. regnbäddar, dagvattendammar, parker, gatuträd, gröna tak och fasader, i den fysiska stadsplaneringen. Detta för att hantera effekterna av ett förändrat klimat så som ökad temperatur och ökad nederbörd och samtidigt gynna den biologiska mångfalden i stadsmiljön.
Vi står inför en kris som innebär att vi behöver våga tänka nytt när vi utvecklar samhället. En grön omställning innebär möjligheter för tillväxt och innovation inom företagande och industri. För oss är det viktigt att vi skapar bra förutsättningar för nya, gröna företag som vill etablera sig och växa i Sundsvall. Det ska vara lätt för sundsvallsbor att göra rätt och därför är det viktigt att kommunens samhällsplanering gör det möjligt för individen att göra klimatsmarta val i vardagen.
Sundsvall 2022
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet