Prisregn över Sundsvalls skolkök – hon är Årets Förskolekock i Sverige
Sundsvall har all anledning att fira då det blev en otroligt lyckad kväll för skolköken på tävlingen Sveriges offentliga måltider.
Sveriges bästa förskolekock jobbar i Sundsvall. Evelina Collin, som till vardags jobbar på Solens Montessori förskola, tilldelades priset Årets förskolekock för sitt engagemang och kreativa sätt att jobba med mat.
Även andra representanter från Sundsvall har uppmärksammats i tävlingen. Eva Nordberg, kommunens måltidschef, blev nominerad till Årets Måltidschef och tog sig till en hedrande topp-tio-placering. Samtidigt knep Smaskoten en topp-tre-placering i kategorin Årets Klimatpris.
– Sundsvalls kommun har en lång tradition av att utveckla och vässa vår offentliga gastronomi – det gör mig extra stolt idag när det står klart att vårt arbete uppmärksammas nationellt. Det betyder mycket för mig att våra medarbetares engagemang, mod och kompetens får ta plats i rampljuset, säger Eva Nordberg, måltidschef.
Flera utmärkelser för skolköken i Sundsvall
Förutom utmärkelserna för individuella prestationer, delades stjärnor ut till skol- och förskolekök som utmärker sig genom att erbjuda en matupplevelse utöver det vanliga. Stjärnsystemet är en nationell kvalitetsstandard där en stjärna betyder att köket ligger över genomsnittet i Sverige, medan tre stjärnor ges till de få kök som håller exceptionellt hög och jämn kvalitet.
–
Det är en glädjens dag för Sundsvalls kommun när vi återigen visar att vi är en kommun att räkna med när det gäller riktigt bra offentliga måltider. Att vi har några av de bästa i Sverige inom kommunens måltidsorganisation visste jag redan, men nu vet hela Sverige det också! Jag är så stolt och glad för våra medarbetares och matgästers skull. Detta ger oss energi att fortsätta utveckla kommunens måltider och måltidsmiljöer, avslutar Eva Nordberg.
En stjärna
Fågelgränds förskola
Bågens förskola
Två stjärnor
Geijer förskola
Utanför Geijer förskola vajar den gröna flaggan, vilket signalerar ett helhetsgrepp som även påverkar måltiderna. Trots att man har mindre än 9 kronor per portion att arbeta med, gör man underverk med maten som lämnar köket. Hållbarhetstänket går som en röd tråd igenom verksamheten
Solens Montessoriförskola
På Solens Montessoriförskola ses måltiderna som en samlande kraft; ambitionen är att de ska vara både goda, hälsosamma och hållbara och efter vår bedömning är det precis vad de verkar vara. Den relativt nya kocken i köket har siktet högt inställt, med all rätt. Det här ska bli intressant att följa
Vallens förskola
Skolan har vi hört talas om, men förskolan som ligger alldeles bredvid är en ny bekantskap. En trevlig sådan! Här är matsalen hjärtat i verksamheten, precis som det ska vara. Det är välkomnande, genomtänkt, utbildande och gott.
En stjärna
Bosvedjeskolan
Essviks skola
Montessoriskolan
Nivrenaskolan
Två stjärnor
Vallens skola
På den här lilla idylliska skolan utanför Sundsvall, serveras klimatsmarta måltider i en matsal som mer påminner om ett privat vardagsrum. Stort fokus ligger på svenska råvaror som gärna får vara ekologiska, på att minska matsvinnet och på att utmana och utbilda matgästerna med idéer, insikter och roliga projekt.
Tre stjärnor
Skönsmons skola
Sundsvall är en ambitiös kommun med många kök som utmärker sig, som det här till exempel. Relativt ny och fräsch matsal, kockar med rätt inställning och en meny med ovanligt mycket växtbaserat.
Senast ändrad: , klockan