Vintergatan firar finskt jubileum med sagoutställning
![Foto på en grupp förskolebarn tillsammans med tre vuxna kvinnor, de sitter i en halvcirkel på golvet och en av kvinnorna läser en saga.](/images/200.760abdd193955bddfff93e/1733478622273/solstra%CC%8Alensfo%CC%88rskola06.jpg)
Pedagogerna Leena Haapala, Marianne Andersen och Ulla Ryynänen tillsammans med förskolebarnen Astrid, Anton, Emil och Noel.
Sundsvall firar tio år som finskt förvaltningsområde. Det firar barnen på finskspråkiga avdelningen på Solstrålens förskola med en egen sagoutställning. ”Jag är jättestolt över min finska bakgrund och det sprider jag till barnen”, säger barnskötaren Lena Haapala.
Björnen och myran är namnet på en välkänd finsk saga. På avdelningen Vintergatan på Solstrålens förskola i Sundsbruk har sagan fått nytt liv i höst i form av en egentillverkad utställning.
– Björnens kropp är en gammal lampskärm, nosen är en bandyboll som vi hittade i skogen och öronen kommer från min mans gamla jacka, förklarar barnskötaren Ulla Ryynänen och pekar på den bruna skapelsen som bär en stilig hatt.
Astrid, Anton och Emil visar glatt upp några av myrorna, som plötsligt tycks få liv och börjar klättra på Ullas huvud.
![Fotografi på två förskolebarn och en vuxen kvinna som bygger en björn av naturmaterial. De sitter vid ett bord och den vuxna kvinnan gör en rolig min.](/images/200.760abdd193955bddfff9b7/1733478783060/solstra%CC%8Alensfo%CC%88rskola01.jpg)
Ulla Ryynänen med Astrid, Anton, Emil vid sagoutställningen Björnen och myran.
De är tre av de fjorton barnen mellan ett och fem år här på avdelningen, som är den enda i Sundsvall med finsk inriktning. Verksamheten startade i liten skala 2020 och har vuxit successivt.
Syftet är att stärka och utveckla barnens finska språk och kultur. De tre pedagogerna är tvåspråkiga och det är finska som gäller när man pratar, läser och lyssnar på musik.
– Förr kunde man säga att barn måste ha ett huvudspråk, men i dag säger forskningen att det är bra med flera, säger förskolläraren Marianne Andersen.
Barnskötaren Leena Haapala ser en helt annan stolthet över finskan i dag, jämfört med när hon själv växte upp.
– Då skämdes många. I dag är jag stolt över min finska bakgrund och det sprider jag vidare till barnen. Den här avdelningen betyder otroligt mycket, säger hon.
I december väntar både högtidligt firande av den finska självständighetsdagen och ”lilla julafton”, då man bjuder föräldrarna på finsk julmat.
Den fina sagoutställningen är också en del i firandet av att Sundsvall varit finskt förvaltningsområde i tio år.
![En liten flicka dekorerar en mossig sten med röda bär](/images/200.760abdd193955bddffff96/1733481145087/solstra%CC%8Alensfo%CC%88rskola05.jpg)
Det är noga med detaljerna i den fina utställningen
En hel vecka med fokus på det finska språket och den finska kulturen
Till och med den 8 december kan alla sundsvallsbor ta del av ett fullspäckat program med fokus på det finska språket och den sverigefinska kulturen.
– 10-årsjubileet firas tillsammans med finska föreningen och Sundsvalls församling. Kom och ta del av konstutställning, författarbesök, konsert, finsk julmarknad, danskväll och mycket annat, säger Anita Trombola som är kommunens samordnare för nationella minoriteter.
Sagoutställnigen visas först i Finska huset och kommer sedan att finnas på biblioteket i Kulturmagasinet till mitten av januari.
Att vara finskt förvaltningsområde betyder att den finsktalande minoriteten i kommunen har särskilda rättigheter för sitt eget språk och sin egen kultur. Det innebär bland annat att de som önskar har rätt till förskola och äldreomsorg på finska.
Här finns hela programmet för tioårsfirandet
Program 29 november–8 december 2024. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.